От До Брой Име Телефон Email
Парк-хотел Кьошкове местоположение ok
Паметник 1300 г България

Паметник "Създатели на българската държава" пресъздава важни моменти от българската история от VII до Хв. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. В композицията се намират фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. В залата "Златният век" освен фигурата на Симеон са и тези на Климент, Наум и Ангеларий, боляри и войни. Мозайката - триптих срещу композицията на Симеон е дело на Симеон Венов и Владислав Паскалев. Всяко от телата, на които са монтирани мозайките е под различен ъгъл. Композицията представя идеята за постъпателното развитие на държавата.

Мозайките са изпълнени от два равностойни елемента: фигурите са съчетани в горната си част с доминираща над тях шрифтовата композиция. В първото пано е представена руническата писменост, "чертите и резките" използвани от прабългарите, сред които се отличава знакът на Тангра. При второто пано е изобразена глаголицата, а на третото пано кирилицата.

Увенчаващият композицията знак на лъва е разположен на 52 м височина. Тежи 1000 тона и е изпълнен от 2000 елемента по-тъмен гранит. Зад опашката му има стилизирана пеперуда. В азиатската култура тя е символ на дълголетието. Замисълът е, че както тя преминава през различни метаморфози така и в развитието си България преживява възходи и падения през съществуването си.

Връзката между град Шумен и монумента се извършва по 1300 стъпала осветени през нощта от високи спираловидни тела. На различни по дължина разстояния са оформени тринадесет площадки.

паметник 1300 г българия
паметник 1300 г българия
паметник 1300 г българия
паметник 1300 г българия

Copyright © 2012-2020 www.kyoshkove.eu.All rights reserved.Design and Programs by Нептун 92