От До Брой Име Телефон Email
Парк-хотел Кьошкове местоположение ok
Шуменска крепост

Останките на древната Шуменска крепост се намират на 3 километра от центъра на днешния град Шумен. Счита се, че името на града произлиза от името на Цар Симеон Велики, с някои видоизменения.

Крепостта е построена вероятно още от траките , като е достроявана и възстановявана още от римляни, византийци и българи. Историците смятат, че нейната възраст е 3200 години, което я прави една от най-старите на територията на страната.

До XV в. градът се е намирал зад стените на крепостта, която е представлявала сложен комплекс от сгради и военни съоръжения. Укреплението е изиграло важна роля по време на Втората Българска държава. Твърдината е съществувала и през първите години на османското владичество. През 1444 г. кръстоносците на Владислав III Ягело я разрушават и опожаряват.

Днес останките от крепостта са може би едни от най-добре проучените древни останки в страната. Тя е експонирана като музей на открито. Изследванията са разкрили важни сведения за бита и военното дело на българите през Средновековието.

шуменска крепост
шуменска крепост
шуменска крепост
шуменска крепост

Copyright © 2012-2020 www.kyoshkove.eu.All rights reserved.Design and Programs by Нептун 92